Getreidetechnologie

 0    114 fiszek    alicjaczastka
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
ausgewogen
rozpocznij naukę
zrównoważony
die Haltbarkeit
rozpocznij naukę
Trwałość
problemlos
rozpocznij naukę
bezproblemowo
zubereiten
rozpocznij naukę
przygotować
beträchtlich
rozpocznij naukę
znaczny, spory
die Vermehrung
rozpocznij naukę
wzrost, rozmnażanie, plon
die Fähigkeit
rozpocznij naukę
zdolność, możliwość
die Nährstoffzusammensetzung
rozpocznij naukę
Składniki pokarmowe
der Nährstoff,-e
rozpocznij naukę
składnik odżywczy
die Zusammensetzung
rozpocznij naukę
skład
die Energiedichte
rozpocznij naukę
wartość energetyczna, gęstość energetyczna
vielseitig
rozpocznij naukę
uniwersalny, wszechstronny
die Anwendungsmöglichkeit
rozpocznij naukę
możliwość zastosowania
die Relevanz
rozpocznij naukę
istotność, znaczenie
die Art
rozpocznij naukę
typ, rodzaj
Getreide mit Eigenbackfähigkeit
rozpocznij naukę
zboża chlebowe
der Roggen
rozpocznij naukę
żyto
der Weizen
rozpocznij naukę
pszenica
der Dinkel
rozpocznij naukę
Orkisz
die Gerste
rozpocznij naukę
jęczmień
der Hafer
rozpocznij naukę
owies
die Gerstengraupen (l. mn)
rozpocznij naukę
kasza jęczmiennadi (l. mn)
die Gerstengrütze
rozpocznij naukę
kasza jęczmienna
der Gerstenmalz
rozpocznij naukę
słód jęczmienny
der Haferbrei
rozpocznij naukę
owsianka
die Haferflocken (Pl.)
rozpocznij naukę
płatki owsiane (Pl)
die Hafergrütze
rozpocznij naukę
kasza owsiana
die Haferkleie
rozpocznij naukę
otręby owsiane
der Mais
rozpocznij naukę
Kukurydza
die Hirse
rozpocznij naukę
proso
die Kolbenhirse
rozpocznij naukę
włośnica prosa
die Rispenhirse
rozpocznij naukę
proso
mahlen - mahlte - gemahlen
rozpocznij naukę
mielić
kneten | knetete | geknetet
rozpocznij naukę
ugniatać, zagniatać
formen
rozpocznij naukę
formować
backen - buk/backte - gebacken
rozpocznij naukę
piec
die Backstube
rozpocznij naukę
piekarnia
die Brotbereitungsmaschine
rozpocznij naukę
Urządzenie do przygotowania i wypieku chleba
der Aufbau
rozpocznij naukę
struktura, budowa
äußer
rozpocznij naukę
zewnętrzny
äußerlich
rozpocznij naukę
na zewnątrz
die Schicht
rozpocznij naukę
warstwa
schichten
rozpocznij naukę
układać warstwami
die Fruchtschale
rozpocznij naukę
łuska, skórka, owocnia
die Samenschale
rozpocznij naukę
okrywa nasienna
die Aleuronschicht
rozpocznij naukę
warstwa aleuronowa
der Mineralstoff
rozpocznij naukę
zwiazek mineralny
der Ballaststoff
rozpocznij naukę
błonnik, włókno pokarmowe
das Vitamin (die Vitamine)
rozpocznij naukę
witamina (witaminy)
der Mehlkörper
rozpocznij naukę
bielmo, jądro ziarna
das Endosperma
tkanka wewnętrzna nasion roślin, która zawiera odżywczy materiał zapasowy (np. skrobia, białka, tłuszcze) pobierany przez zarodek w trakcie kiełkowania; bielmo
rozpocznij naukę
endosperma, bielmo
tkanka wewnętrzna nasion roślin, która zawiera odżywczy materiał zapasowy (np. skrobia, białka, tłuszcze) pobierany przez zarodek w trakcie kiełkowania; bielmo
die Stärke
rozpocznij naukę
skrobia, siła
das Eiweiß, Eiweiße
rozpocznij naukę
białko, białka
das Protein (die Proteine)
rozpocznij naukę
białka (białek)
die Keimanlage
rozpocznij naukę
zarodek, kiełki
das Fett (die Fette)
rozpocznij naukę
tłuszcz (tłuszcze)
der Aschegehalt
rozpocznij naukę
zawartość popiołu
bezeichnen
rozpocznij naukę
oznaczać, określać
die Auszugsmehle
rozpocznij naukę
wyciąg mąki
die Vermahlung
rozpocznij naukę
przemiał
verbreitet
rozpocznij naukę
rozpowszechniony
erforderlich
rozpocznij naukę
wymagany, potrzebny
der Anbau
rozpocznij naukę
uprawa
geringer
rozpocznij naukę
mniejszy, niewielki, niski
der Ansprüch (-e)
rozpocznij naukę
prawo, wymaganie, roszczenie
auftreten
rozpocznij naukę
występić, pojawić się
das Wasser
rozpocznij naukę
woda
der Rohstoff (die Rohstoffe)
rozpocznij naukę
surowiec (surowce)
die Quelle
rozpocznij naukę
źródło
ähnlich
rozpocznij naukę
podobny
bestehen aus / bestand aus / hat bestanden aus
rozpocznij naukę
składać się z / składał / składała się z
das Kohlenhydrat
rozpocznij naukę
węglowodan
die Witterung
rozpocznij naukę
pogoda
die Düngung
rozpocznij naukę
nawożenie
der Quellstoff
rozpocznij naukę
zw. hydrofilny, sluzowy
das Wasserbindungsvermögen
rozpocznij naukę
zdolność wiązania wody
fach
2 fach
rozpocznij naukę
razy
2 razy
wasserlösliche
rozpocznij naukę
rozpuszczalne w wodzie
die Stärkeverkleisterung
rozpocznij naukę
kleikowanie skrobi
enzymatisch
rozpocznij naukę
enzymatyczny
die Angreifbarkeit
rozpocznij naukę
wrażliwość
vorhanden
rozpocznij naukę
dostępny, istniejący
die Verarbeitung
rozpocznij naukę
wytwarzanie, przetwarzanie
der Sauerteig
rozpocznij naukę
zakwas, zaczyn
das Säuerungsmittel
rozpocznij naukę
regulator kwasowości, środki zakwaszające
u.U. – unter Umständen
rozpocznij naukę
ewentualnie
der Vorteig
rozpocznij naukę
rozczyn
die Anforderung, -en
rozpocznij naukę
Wymaganie, -a
unbedenklich
rozpocznij naukę
nieszkodliwy, bezpieczny
der Rückstand
rozpocznij naukę
pozostałość
die Backeigenschaften
rozpocznij naukę
właściwości wypiekowe
schaffen --> schaffte --> geschafft
rozpocznij naukę
tworzyć, robić
der Überblick (die Überblicke)
rozpocznij naukę
przegląd, zarys, przekrój
die Gärung
rozpocznij naukę
fermentacja
gären, gärte, gegärt
rozpocznij naukę
fermentować
die Backware
rozpocznij naukę
pieczywo, wypieki
die Teigware, -n
rozpocznij naukę
makaron,-n
die Feuchte
rozpocznij naukę
wilgoć
der Packstoff
rozpocznij naukę
materiał opakowaniowy
die Verpackung, -en
rozpocznij naukę
opakowanie
verpacken, verpackte, hat verpackt
rozpocznij naukę
pakowanie
das Lockerungsmittel
rozpocznij naukę
spulchniacz
bilden - bildete - hat gebildet
rozpocznij naukę
tworzyć, stanowić
der Keimling
rozpocznij naukę
zarodek, sadzonka
beinhalten - beinhaltete - beinhaltet
rozpocznij naukę
zawierać
der Schrot
rozpocznij naukę
śruta
die Volumenausbeute
rozpocznij naukę
wydajność objętościowa
die Auftrennung
rozpocznij naukę
podział, rozdział, separacja
einzelnen
rozpocznij naukę
indywidualny, pojedyńczy
die Einstellung/- en
einstellen
rozpocznij naukę
ustawienie, dostosowanie,
ustawić, dostosować
die Partikelgrössenverteilung
rozpocznij naukę
rozkład wielkości cząstek
die Erhaltung
rozpocznij naukę
utrzymanie, zachowanie, ochrona
der Zellbestandteil
rozpocznij naukę
składnik komórki
die Stickstoffbestimmung
rozpocznij naukę
określenie azotu

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.