ESKK l. 13-14

 0    105 fiszek    Kruczella
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
la eau
rozpocznij naukę
woda
en boîte
rozpocznij naukę
w puszce
en faire une
rozpocznij naukę
zrobić jedną
la entrée
rozpocznij naukę
przystawka
le escargot
rozpocznij naukę
ślimak
étranger / étrangère
rozpocznij naukę
cudzoziemiec, cudzoziemka
excellent, excellente
rozpocznij naukę
doskonały, doskonała
faire bouillir
rozpocznij naukę
zagotować
fait, faite
rozpocznij naukę
zrobiony
la farine
rozpocznij naukę
mąka
fini, finie
rozpocznij naukę
skończony
le fois gras
rozpocznij naukę
pasztet z gęsiej wątróbki
fondue savoyarde
rozpocznij naukę
rodzaj sosu z sera
fort, forte
rozpocznij naukę
silny, silna
le four
rozpocznij naukę
piecyk, piec
la fourchette
rozpocznij naukę
widelec
frites, pommes de terre frites
rozpocznij naukę
frytki, smażone ziemniaki
le fromage blanc
rozpocznij naukę
twaróg
le fromage de pays
rozpocznij naukę
ser lokalny, regionalny
le fromage de chèvre
rozpocznij naukę
ser kozi
le fruit de mer
rozpocznij naukę
owoc morza
gastronomique
rozpocznij naukę
gastronomiczny
gâteau aux pommes
rozpocznij naukę
szarlotka, ciasto z jabłkami
la glace
rozpocznij naukę
lód
goûter à qch
rozpocznij naukę
próbować coś
le goûter
rozpocznij naukę
przekąska, podwieczorek
le haricot blanc, vert
rozpocznij naukę
biała fasolka, zielona
la herbe aromatique
rozpocznij naukę
aromatyczne zioła
le jambon
rozpocznij naukę
szynka
je bois / boire
rozpocznij naukę
piję, pić
le légume
rozpocznij naukę
warzywo, jarzyna
longtemps
rozpocznij naukę
długo
la margarine
rozpocznij naukę
margaryna
la mayonnaise
rozpocznij naukę
majonez
mélanger
rozpocznij naukę
mieszać
le miel
rozpocznij naukę
miód
le morceau
rozpocznij naukę
kawałek
le mouton
rozpocznij naukę
baran, baranina
la myrtille
rozpocznij naukę
borówka, czarna jagoda
ni de
rozpocznij naukę
ani
la odeur, le parfum
rozpocznij naukę
Zapach x 2
le oeuf, les oeufs
rozpocznij naukę
jajko, jajka [œf] [o]
la oie
rozpocznij naukę
gęś [wa]
la orange
rozpocznij naukę
pomarańcza
le pain de blé
rozpocznij naukę
chleb pszenny
le pain grillé
rozpocznij naukę
tost, chleb opiekany, grzanka
le pain rassis
rozpocznij naukę
czerstwy chleb
la pause
rozpocznij naukę
przerwa
peler
rozpocznij naukę
obrać
le petit frère
rozpocznij naukę
młodszy brat, braciszek
la petite copine
rozpocznij naukę
dziewczyna - sympatia
le petit pois
rozpocznij naukę
groszek zileony [pwa]
peu
rozpocznij naukę
mało
le plat de résistance
rozpocznij naukę
danie główne
le plat du jour
rozpocznij naukę
danie dnia
la poêle
rozpocznij naukę
patelnia [pwal]
le poivron
rozpocznij naukę
papryka słodka
le poivre/ poivrer
rozpocznij naukę
pieprz/ popieprzyć
la pomme
rozpocznij naukę
jabłko
la pomme de terre
rozpocznij naukę
Ziemniak
le porc
rozpocznij naukę
wieprz, wieprzowina
le poulet
rozpocznij naukę
kurczak
le problème
rozpocznij naukę
problem
Qu'est-ce qu'il y a comme glace?
rozpocznij naukę
Jakie są lody?
le quartier
rozpocznij naukę
ćwiartka
quiche lorraine
rozpocznij naukę
zapiekanka na bazie sera, mleka, jajek
le ragoût
rozpocznij naukę
potrawka
le raisin
rozpocznij naukę
winogrono
râper
rozpocznij naukę
zetrzec ma tarce
ravi, ravie
rozpocznij naukę
zachwycony, zachwycona
la recette
rozpocznij naukę
przepis
rester
rozpocznij naukę
pozostawać, zostawać
le riz
rozpocznij naukę
ryż
le romarin
rozpocznij naukę
rozmaryn
la rondelle
rozpocznij naukę
plasterek (okrągły)
le sac
rozpocznij naukę
Torba, worek
la salade verte
rozpocznij naukę
Zielona sałatka
saler, le sel
rozpocznij naukę
posolić, sól
la sardine
rozpocznij naukę
sardynka
la sauce
rozpocznij naukę
sos
la saucisse / le saucisson sec
rozpocznij naukę
kiełbaska, kiełbasa sucha
se rassembler
rozpocznij naukę
zbierać się
se régaler
rozpocznij naukę
raczyć, delektować
se réveiller
rozpocznij naukę
obudzić się, rozbudzić się
servir
rozpocznij naukę
podawać
la sorte
rozpocznij naukę
rodzaj
la spécialité
rozpocznij naukę
specjalność
le sucre en poudre
rozpocznij naukę
cukier puder
sympa
rozpocznij naukę
fajny
la tarte
rozpocznij naukę
tarta
le thé
rozpocznij naukę
herbata
le thym
rozpocznij naukę
tymianek
la tomate
rozpocznij naukę
pomidor
traditionnellement
rozpocznij naukę
tradycyjnie
la tranche
rozpocznij naukę
Kromka, plasterek
variété
rozpocznij naukę
różnorodność
le veau
rozpocznij naukę
cielę, cielęcina
verser
rozpocznij naukę
wlać, nalać
la viande
rozpocznij naukę
mięso, wędlina
le vin
rozpocznij naukę
wino
vite
rozpocznij naukę
szybko
voilà
rozpocznij naukę
proszę
le yaourt, le yaourt nature
rozpocznij naukę
jogurt, jogurt naturalny
j'ai soif
rozpocznij naukę
Chce mi się pić
j'ai sommeil
rozpocznij naukę
jestem senna

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.