Pytanie |
Odpowiedź |
rozpocznij naukę
|
|
związki organiczne złożone z węgla tlenu i wodoru (w stosunku 1:2)
|
|
|
podział węglowodanów ze względu na budowę rozpocznij naukę
|
|
monosacharydy polisacharydy oligosacharydy--> disacharydy
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
charakteryzuje cząsteczki które mogą tworzyć izomery optyczne
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
inaczej stereoizomery mogą tworzyć swoje lustrzane odbicie musi występować asymetryczny atom węgla
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
grupa hydroksylowa po prawej stronie przy ostatnim asymetryczny atom węgla
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
grupa hydroksylowa po lewej stronie przy ostatnim asymetrycznym atomie wegla
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
grupa hydroksylowa na dole przy pierwszym atomie węgla
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
grupa hydroksylowa na górze przy pierwszym atomie węgla
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
powstaje z połączenia dwóch monosacharydów wiązaniami glikozydowym
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
(Glukoza + fruktoza) transport cukrów u roślin forma zapasowa (burak cukrowy)
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
(Galaktoza + glukoza) pokarm dla noworodków (u ssaków) forma zapasowa
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
forma zapasowa pyłki roślin kiełkujące nasiona
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
powstają w procesie polikondensacji który polega na tym że cukry proste łączone są ze sobą
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
homopolisacharydy i heteropolisacharydy
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
jeden rodzaj monomerów skrobia celuloza glikogen chityna
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
zbudowane z monomerów różnego typu: pektyna hemicelulozy agar-agar heparyna
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
reszty glukozy połączonych wiązaniami Alfa glikozydowe mi składające się z dwóch łańcuchów amylazy i amylopektyny
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
łańcuch spiralnie skręconym połączone wiązaniami 14 alfa Oblicz obudowy nic nie rozgałęzionym i 300-1000 areszt glukozy
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
po rozgałęzionym łańcuchu może zawierać do 5000 reszty glukozy połączonych wiązaniami 1,4 Alfa o glikozydowe mi
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
nie jest wynikiem reakcji chemicznej tylko obecności amylazy można ją (skrobie) wykryć w produktach ale przy wyższej temperaturze barwa zanika
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
skrobia dekstryny maltoza glukoza
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
cząsteczki beta glukozy połączone wiązaniami 14 Beta o glikozydowe mi łańcuch celulozy jest mnie po rozgałęzionych i nie skręcony
|
|
|
łańcuch celulozy wiązania rozpocznij naukę
|
|
pomiędzy grupami hydroksylowymi powstają wiązania wodorowe powoduje to że glukoza pełni funkcję budulcową jest nie trawione przez zwierzęta (brak emzymu trawiacego wiazania ß-o-glikozydowe)
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
reszty glukozy połączonych wiązaniami alfa o glikozydowe mi rozgałęzione podobne do amylopektyny ale mocniej rozgałęzione funkcję zapasową u zwierząt w wątrobie i mięśniach
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
monomery które są pochodną aminową glukozy nazywany aminocukry cukier a funkcja budulcowa
|
|
|
rozpocznij naukę
|
|
buduje pancerzy skorupiaków owadów Biedronka pajęczaków pająk topik buduje Ściany komórkowe komórek grzybów
|
|
|