ABC Maturalne - Żywienie

 0    427 fiszek    smbh1
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
das Lebensmittel = Nahrungsmittel
rozpocznij naukę
artykuł spożywczy
die Fertignahrung
rozpocznij naukę
żywnosć gotowa
die Bionahrung= Biokost
rozpocznij naukę
żywność ekologiczna
Getreideprodukte
rozpocznij naukę
produkty zbożowe
das Mehl
rozpocznij naukę
mąka
das Brot(e)
rozpocznij naukę
chleb, kanapka, kromka
das Weissbrot
rozpocznij naukę
chleb biały
das Brötchen
rozpocznij naukę
bułka
die Nudeln
rozpocznij naukę
kluski
das Müsli
rozpocznij naukę
musli
das Getreide
rozpocznij naukę
zboże
der Weizen
rozpocznij naukę
pszenica
der Roggen
rozpocznij naukę
żyto
der Hafer
rozpocznij naukę
owies
die Haferflocken
rozpocznij naukę
płatki owsiane
das Vollkornmehl/brot
rozpocznij naukę
mąka/chleb razowy
das Knäckebrot
rozpocznij naukę
chleb chrupki
das Toastbrot
rozpocznij naukę
chleb tostowy
eine Scheibe/ein Laib/ein Stück Brot
rozpocznij naukę
kromka/bochenek/kawałek chleba
Milchprodukte
rozpocznij naukę
nabiał
die Milch
rozpocznij naukę
mleko
die Butter
rozpocznij naukę
masło
die Margarine
rozpocznij naukę
margaryna
der Käse
rozpocznij naukę
ser żółty
der Quark
rozpocznij naukę
twaróg
die Sahne
rozpocznij naukę
śmietana
der/das (Frucht) Joghurt(s)
rozpocznij naukę
(owocowy) jogurt
fettarme Milch
rozpocznij naukę
mleko odtłuszczone
die Vollmilch
rozpocznij naukę
mleko pełnotłuste
die Butter/Sauermilch
rozpocznij naukę
maślanka/zsiadłe mleko
die Käsesorte(n)
rozpocznij naukę
gatunek sera
der Camembert
rozpocznij naukę
camembert
das Fleisch
rozpocznij naukę
mięso
das Schweinefleisch
rozpocznij naukę
wieprzowina
das Rindfleisch
rozpocznij naukę
wołowina
das Kalbfleisch
rozpocznij naukę
cielęcina
das Hackfleisch
rozpocznij naukę
mięso mielone
die Wurst (Würste)
rozpocznij naukę
kiełbacha, wędlinka
das Würstchen
rozpocznij naukę
kiełbaski, parówki
der Schinken
rozpocznij naukę
szynka
das Lammfleisch
rozpocznij naukę
jagnięcina
die Leber
rozpocznij naukę
wątróbka
die Wurstsorte(n)
rozpocznij naukę
gatunek kiełbasy
der Aufschnitt
rozpocznij naukę
pokrojone wędliny
der Speck
rozpocznij naukę
boczek, słonina
das Geflügel
rozpocznij naukę
drób
das Hähnchen(-)
rozpocznij naukę
kurczak
das Huhn (Hühner)
rozpocznij naukę
kura
die Gans (Gänse)
rozpocznij naukę
gęś
die Ente(n)
rozpocznij naukę
kaczka
die Pute(n)
rozpocznij naukę
indyczka
der Truthahn (Truthähne)
rozpocznij naukę
indyk
der Fish (e)
rozpocznij naukę
ryba
der Lachs (e)
rozpocznij naukę
łosoś
der Thunfish (e)
rozpocznij naukę
tuńczyk
der Karpfen (-)
rozpocznij naukę
karp
der Hering (e)
rozpocznij naukę
śledź
die Sardine (n)
rozpocznij naukę
sardynka
der Räucherlachs (e)
rozpocznij naukę
wędzony łosoś
der Hecht (e)
rozpocznij naukę
szczupak
die Forelle (n)
rozpocznij naukę
pstrąg
der Zander (-)
rozpocznij naukę
sandacz
der Barsch (e)
rozpocznij naukę
okoń
das Fischstäbchen (-)
rozpocznij naukę
paluszek rybny
Meeresfrüchte (Pl.)
rozpocznij naukę
owoce morza
die Krevette (n)
rozpocznij naukę
krewetka
die Krabbe (n)
rozpocznij naukę
krab
der Krabbensalat (e)
rozpocznij naukę
sałatka krabowa
die Auster (n)
rozpocznij naukę
ostryga
das Obst
rozpocznij naukę
owoce
die Frucht, Früchte
rozpocznij naukę
owoc
der Apfel, Äpfel
rozpocznij naukę
jabłko
die Nuss, Nüsse
rozpocznij naukę
orzech
die Ananas (-)
rozpocznij naukę
ananas
die Banane (n)
rozpocznij naukę
banan
die Birne (n)
rozpocznij naukę
gruszka
die Erdbeere, -n
rozpocznij naukę
truskawka
die Kirsche, -n
rozpocznij naukę
wiśnia
die Mandarine, -n
rozpocznij naukę
mandarynka
die Orange/Apfelsine, -n
rozpocznij naukę
pomarańcza
der Pfirsich, -e
rozpocznij naukę
brzoskwinia
die Pflaume, -n
rozpocznij naukę
śliwka
die Weintraube, -n
rozpocznij naukę
winogrono
die Zitrone, -n
rozpocznij naukę
cytryna
das Gemüse
rozpocznij naukę
warzywa
die Karotte/Mohrrübe/Möhre, -n
rozpocznij naukę
marchewka
der (grüner) Salat, -e
rozpocznij naukę
sałata (zielona)
der Blumenkohl
rozpocznij naukę
kalafior
die Gurke, -n
rozpocznij naukę
ogórek
die Kartoffel, -n
rozpocznij naukę
ziemniak
der Kohl/ das Kraut
rozpocznij naukę
kapusta
der Mais
rozpocznij naukę
kukurydza
die Paprika, -s
rozpocznij naukę
papryka
der Pilz, -e
rozpocznij naukę
grzyb
die Tomate, -n
rozpocznij naukę
pomidor
die Zwiebel, -n
rozpocznij naukę
cebula
die Gewürze (Pl.)
rozpocznij naukę
przyprawy
die Kräuter (Pl.)
rozpocznij naukę
zioła
das Öl
rozpocznij naukę
olej
der Pfeffer
rozpocznij naukę
pieprz
das Salz
rozpocznij naukę
sól
der Zucker
rozpocznij naukę
cukier
die Mayonnaise
rozpocznij naukę
majonez
der Ketchup
rozpocznij naukę
ketchup
der Senf
rozpocznij naukę
musztarda
das Getränk, -e
rozpocznij naukę
napój
kalte/heiße Getränke
rozpocznij naukę
zimne/ciepłe napoje
alkoholfreie Getränke
rozpocznij naukę
napoje bezalkoholowe
das Mineralwasser (mit/ohne Kohlensäure)
rozpocznij naukę
gazowana/niegazowana woda mineralna
der Saft, Säfte
rozpocznij naukę
sok
der Tee, -s (mit Zitrone und Zucker)
rozpocznij naukę
herbata (z cytyną i cukrem)
der Kaffee, -s (mit Milch und Sahne)
rozpocznij naukę
kawa (z mlekiem i śmietanką)
der Cappuccino, -s
rozpocznij naukę
cappuccino
die Schokolade, -n
rozpocznij naukę
czekolada
der Kakao
rozpocznij naukę
kakao
das Wasser
rozpocznij naukę
woda
die Cola, -s
rozpocznij naukę
cola
der Orangensaft
rozpocznij naukę
sok pomarańczowy
die Limonade, -n (Limo, -s)
rozpocznij naukę
lemoniada
das Bier
rozpocznij naukę
piwo
der Sekt
rozpocznij naukę
wino musujące
der Wein
rozpocznij naukę
wino
der Vodka
rozpocznij naukę
wódka
die Speise, -n
rozpocznij naukę
potrawa
das (Haupt) Gericht, -e
rozpocznij naukę
danie (główne)
die Marmelade
rozpocznij naukę
dżem
der Honig
rozpocznij naukę
miód
das (weich/hart gekochtes) Ei, -er
rozpocznij naukę
jajko (na miękko/na twardo)
das Rührei, -er
rozpocznij naukę
jajecznica
die Gemüsesuppe, -n
rozpocznij naukę
jarzynowa
die Brühe, -n
rozpocznij naukę
rosół
das Brathähnchen
rozpocznij naukę
pieczony kurczak
die Soße, -n
rozpocznij naukę
sos
die Süßigkeiten (Pl.)
rozpocznij naukę
słodycze
der Käsekuchen, -
rozpocznij naukę
sernik
suß
rozpocznij naukę
słodki
die Rote-Bete Suppe
rozpocznij naukę
barszcz czerwony
der Braten, -
rozpocznij naukę
pieczeń
der Gulasch, -e
rozpocznij naukę
gulasz
das Kotelett, -s
rozpocznij naukę
kotlet, sztuka mięsa z kością
das (Wiener) Schnitzel, -
rozpocznij naukę
sznycel (wiedeński)
das Steak, -s
rozpocznij naukę
stek
die Salz/Bratkartoffeln (Pl.)
rozpocznij naukę
gotowane/smażone ziemniaki
die Pommes (frites) (Pl.)
rozpocznij naukę
frytki
die Spaghetti (Pl.)
rozpocznij naukę
spaghetti
der Imbiss
rozpocznij naukę
przekąska
die Pizza, -s
rozpocznij naukę
pizza
der Hamburger, -
rozpocznij naukę
hamburger
das Hotdog
rozpocznij naukę
hotdog
der Kebab
rozpocznij naukę
kebab
der Schokoriegel, -
rozpocznij naukę
batonik czekoladowy
das Bonbon, -s
rozpocznij naukę
cukierek
das Eis (eine Kugel Eis)
rozpocznij naukę
lody (jedna kulka lodów)
das Frucht/Milch/Vanilleeis
rozpocznij naukę
lody owocowe/mleczne/waniliowe
die Schlagsahne
rozpocznij naukę
bita śmietana
der Kuchen, -
rozpocznij naukę
ciasto
die (Schokoladen) Torte, -n
rozpocznij naukę
tort (czekoladowy)
der Keks, -e
rozpocznij naukę
herbatnik
der Pfannkuchen, -
rozpocznij naukę
naleśnik
das Omlett, -e
rozpocznij naukę
omlet
der Geschmack
rozpocznij naukę
smak
sauer
rozpocznij naukę
kwaśny
salzig
rozpocznij naukę
słony
bitter
rozpocznij naukę
gorzki
scharf
rozpocznij naukę
ostry
mild
rozpocznij naukę
łagodny
frisch
rozpocznij naukę
świeży
weich
rozpocznij naukę
miękki
hart
rozpocznij naukę
twardy
schmackhaft
rozpocznij naukę
smaczny
lecker
rozpocznij naukę
wyśmienity
köstlich
rozpocznij naukę
wyborny
scheußlich
rozpocznij naukę
okropny
die Tüte, -n
rozpocznij naukę
torebka
das Glas, Gläser
rozpocznij naukę
słoik
das Stück, -e
rozpocznij naukę
kawałek
schälen
rozpocznij naukę
obierać ze skórki/ z łupin
die Packung, -en
rozpocznij naukę
opakowanie
die Dose, -n
eine Dose Cola
rozpocznij naukę
puszka
die Flasche, -n
rozpocznij naukę
butelka
das Kilo
ein halbes Kilo Gurken
rozpocznij naukę
kilo
das Gramm
rozpocznij naukę
gram
der Liter
ein halber Liter Milch
rozpocznij naukę
litr
das Essen/ein Gericht/eine Speise zubereiten
rozpocznij naukę
przygotowywać jedzenie/danie/potrawę
waschen/putzen
rozpocznij naukę
myć
schneiden
rozpocznij naukę
kroić
kochen (nach Rezept)
rozpocznij naukę
gotować (wg przepisu)
backen
rozpocznij naukę
piec
braten
rozpocznij naukę
smażyć
anbraten
rozpocznij naukę
obsmażać
grillen
rozpocznij naukę
grillować
rühren
rozpocznij naukę
mieszać
(nach Geschmack mit Pfeffer und Salz) würzen
rozpocznij naukę
przyprawiać (pieprzem i solą do smaku)
zugeben
rozpocznij naukę
dodawać
servieren
rozpocznij naukę
podawać
garnieren
rozpocznij naukę
ozdabiać
gekocht/gebraten/gegrillt
rozpocznij naukę
gotowany/smażony/grillowany
die (eine warme/kalte) Mahlzeit, -en
rozpocznij naukę
ciepły/zimny posiłek
das Frühstück, -e
rozpocznij naukę
śniadanie
das Pausenbrot
rozpocznij naukę
drugie śniadanie
das Mittagessen, -
rozpocznij naukę
obiad
zu Mittag essen
rozpocznij naukę
jeść obiad
das Dessert, -s/ der Nachtisch
rozpocznij naukę
deser
das Abendbrot
rozpocznij naukę
kolacja (na zimno)
das Abendessen
rozpocznij naukę
kolacja (na ciepło)
zu Abend essen
rozpocznij naukę
jeść kolację
Durst haben/durstig sein
rozpocznij naukę
być spragnionym
der Appetit
einen großen Appetit haben
rozpocznij naukę
mieć duży apetyt
probieren/kosten
rozpocznij naukę
próbować/kosztować
Prost!
rozpocznij naukę
na zdrowie
eine Serviette/Salz/Pfeffer reichen
rozpocznij naukę
podawać serwetkę/sól/pieprz
zugreifen/sich bedienen
rozpocznij naukę
częstować się
das Besteck
rozpocznij naukę
sztućce
der(Tee)Löffel, -
rozpocznij naukę
łyżka (łyżeczka)
die Gabel, -n
rozpocznij naukę
widelec
das Messer, -
rozpocznij naukę
nóż
der Teller, -
rozpocznij naukę
talerz
das Glas, Gläser
rozpocznij naukę
szklanka, kieliszek
die Tasse, -n
rozpocznij naukę
filiżanka
der Becher,-
rozpocznij naukę
kubek
das Restaurant, -s/ die Gaststätte, -n
rozpocznij naukę
restauracja
ein vegetarisches/italienisches Restaurant
rozpocznij naukę
wegetariańska/włoska restauracja
das Cafe, -s
rozpocznij naukę
kawiarnia
die Pizzeria, -s
rozpocznij naukę
pizzeria
die Imbisstube, -n
rozpocznij naukę
budka z fast foodem, bufet, bar
die Eisdiele, -n
rozpocznij naukę
lodziarnia
die Mensa, -s
rozpocznij naukę
stołówka studencka
der Gast/Gäste
rozpocznij naukę
gość
Gäste bedienen
rozpocznij naukę
obsługiwać gości
das Tagesmenü, -s
rozpocznij naukę
zestaw dnia
Was könnten Sie empfehlen?
rozpocznij naukę
Co mógłby Pan polecić?
Ich hätte gern/ ich möchte
rozpocznij naukę
Poproszę...
der Kellner, -
rozpocznij naukę
kelner
die Kellnerin, -nen
rozpocznij naukę
kelnerka
bestellen
rozpocznij naukę
zamawiać
die Speisekarte, -n/um die Speisekarte bitten
rozpocznij naukę
karta dań/ prosić o kartę dań
kalte/warme Vorspeisen
rozpocznij naukę
zimne/ciepłe przekąski
etwas als Vorspeise/Hauptgericht nehmen
rozpocznij naukę
wziąć coś jako przystawkę/danie główne
sich entscheiden für (Akk.)
rozpocznij naukę
zdecydować się na
Das schmeck sehr...
rozpocznij naukę
To smakuje bardzo...
die Rechnung, -en (bezahlen)
rozpocznij naukę
(płacić) rachunek
zusammen/getrennt/mit Kreditkarte/bar zahlen
rozpocznij naukę
płacić razem/osobno/kartą/gotówką
Die Rechnung stimmt nicht.
rozpocznij naukę
Rachunek się nie zgadza
zu viel berechnen
rozpocznij naukę
policzyć za dużo
das Trinkgeld, -er
rozpocznij naukę
napiwek
10% Trinkgeld geben
rozpocznij naukę
dać 10% napiwku
die Blaubeere, -n
rozpocznij naukę
jagoda
die Himbeere, -n
rozpocznij naukę
malina
die Brombeere, -n
rozpocznij naukę
jeżyna
die Johannisbeere, -n
rozpocznij naukę
porzeczka
die Stachelbeere, -n
rozpocznij naukę
agrest
die Sußkirsche, -n
rozpocznij naukę
czereśnia
die Erd/Hasel/Walnuss, -nüsse
rozpocznij naukę
orzech ziemny/laskowy/włoski
die Sauerkirsche, -n
rozpocznij naukę
wiśnia
die Nektarine, -n
rozpocznij naukę
nektarynka
die Aubergine, -n
rozpocznij naukę
bakłażan
die Bohne, -n
rozpocznij naukę
fasola
die Broccoli (Pl.)
rozpocznij naukę
brokuły
die Erbse, -n
rozpocznij naukę
groszek
der Knoblauch
rozpocznij naukę
czosnek
der Rosenkohl
rozpocznij naukę
brukselka
der Rotkohl/das Blaukraut
rozpocznij naukę
czerwona kapusta
der Schnittlauch
rozpocznij naukę
szczypiorek
der Spargel, -
rozpocznij naukę
szparag
der Spinat
rozpocznij naukę
szpinak
die Zucchini (Pl.)
rozpocznij naukę
cukinia
das Basilikum
rozpocznij naukę
bazylia
der Chili
rozpocznij naukę
chili
das Lorbeerblatt, Lorbeerblätter
rozpocznij naukę
liść laurowy
das Olivien/Sonnenblumenöl
rozpocznij naukę
oliwa z oliwek/słonecznikowa
die Muskatnuss
rozpocznij naukę
gałka muszkatołowa
die Nelke, -n
rozpocznij naukę
goździk
der Oregano
rozpocznij naukę
oregano
die Petersilie
rozpocznij naukę
pietruszka
der Rosmarin
rozpocznij naukę
rozmaryn
der Zimt
rozpocznij naukę
cynamon
der Essig
rozpocznij naukę
ocet
der Kräuter/Früchtertee
rozpocznij naukę
herbata ziołowa/owocowa
frisch gepresster Orangensaft
rozpocznij naukę
świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy
der Energydrink, -s
rozpocznij naukę
napój energetyczny
der Likör, -e
rozpocznij naukę
likier
der Schaumwein, -e
rozpocznij naukę
wino musujące
die Praline, -n
rozpocznij naukę
czekoladka
saftig
rozpocznij naukę
soczysty
lieblich
rozpocznij naukę
łagodny, słodki
leicht/schwer verdaulich
rozpocznij naukę
lekko/ciężkostrawny
die Tafel, -n
rozpocznij naukę
tabliczka (czekolady)
die Schachtel, -n
rozpocznij naukę
pudełko (pralin)
die Schale, -n
rozpocznij naukę
pojemnik (malin)
das Kochbuch
rozpocznij naukę
książka kucharska
Butter aufs Brötchen streichen
rozpocznij naukę
smarować bułkę masłem
das Brot mit Schinken belegen
rozpocznij naukę
kłaść szynkę na kromkę chleba
im Würfel/Scheiben schneiden
rozpocznij naukę
kroić w kostkę/plasterki
einen Salad mit Salatsoße begießen
rozpocznij naukę
polewać sałatę sosem
etw. in der Mikrowellle aufwärnen
rozpocznij naukę
podgrzewać coś w mikrofali
den Teig kneten/rühren
rozpocznij naukę
zagniatać/mieszać ciasto
die Sahne/das Eiweiß steif schlagen
rozpocznij naukę
ubijać śmietanę/białko
schmoren/dünsten
rozpocznij naukę
dusić
geräuchert
rozpocznij naukę
wędzony
eine Birne halbieren/vierteln
rozpocznij naukę
przepoławiać/ćwiartować gruszkę
auspressen
rozpocznij naukę
wyciskać (sok)
die Nuss knacken
rozpocznij naukę
rozłupywać orzech
die Petersilie hacken
rozpocznij naukę
siekać pietruszkę
frittieren
rozpocznij naukę
smażyć we frytkownic
Fleisch auf kleiner Flamme garen
rozpocznij naukę
dogotowywać mięso na małym ogniu
eingelegt
rozpocznij naukę
marynowany
das Gedeck, -e
rozpocznij naukę
nakrycie
die Kanne, -n
rozpocznij naukę
dzbanek
die Schüssel, -n
rozpocznij naukę
miska
ein Restaurantmit Hausmannkost
rozpocznij naukę
restauracja z kuchnią domową
die Cafeteria, -s
rozpocznij naukę
kafeteria
die Raststätte, -n
rozpocznij naukę
zajazd (restauracja przy autostradzie)
der Gasthof, Gasthöfe= das Gasthaus, Gasthäuser
rozpocznij naukę
zajazd, gospoda
die Kneipe, -n
rozpocznij naukę
knajpa
die Bar, -s
rozpocznij naukę
bar
der/das Pub, -s
rozpocznij naukę
pub
das Bistro, -s
rozpocznij naukę
bar bistro
das Gartenlokal, -e
rozpocznij naukę
restauracja z ogródkiem
die Kantine, -n
rozpocznij naukę
stołówka zakładowa
die Teestube, -n
rozpocznij naukę
herbaciarnia
zum Griechen/Italiener gehen
rozpocznij naukę
iść do greckiej/włoskiej restauracji
der Stammtisch, -e
rozpocznij naukę
stolik zarezerwowany dla stałych gośći; grono stałych gości
die Bestellung, -en
rozpocznij naukę
zamówienie
eine Bestellung entgegennehmen
rozpocznij naukę
przyjmować zamówienie
das Tagesgericht, -e
rozpocznij naukę
danie dnia
die Spetialität, -en
rozpocznij naukę
specjalność
die Weinkarte, -n
rozpocznij naukę
karta win
die Salatbar=das Salatbuffet
rozpocznij naukę
bar, bufet sałatkowy
der erste/zweite Gang
rozpocznij naukę
pierwsze/drugie danie
roh/blutig/medium/durchgebraten
rozpocznij naukę
surowy/krwisty/średniowysmażony/mocno wysmażony
Trinkgeld inklusive
rozpocznij naukę
napiwek wliczony w cenę
Kartoffeln/Reis als Beilage bestellen
rozpocznij naukę
zamówić jako dodatek ziemniaki/ryż
die Diät, -en
rozpocznij naukę
dieta
eine Diät machen
rozpocznij naukę
być na diecie
aus gesundheitlichen Gründen
rozpocznij naukę
ze względów zdrowotnych
verschiedene Diäten ausprobieren
rozpocznij naukę
wypróbować różne diety
sich gesund ernähren
rozpocznij naukę
zdrowo się odżywiać
der Vegetarier, -
rozpocznij naukę
wegetarianin
das Eiweiß
rozpocznij naukę
białko (jaja)
Übergewicht/Untergewicht haben
rozpocznij naukę
mieć nadwagę/niedowagę
verzichten auf (Akk.)
rozpocznij naukę
zrezygnować z
reich/arm an (Dat.)
rozpocznij naukę
bogaty/ubogi w
Kohlenhydrate (Pl.)
rozpocznij naukę
węglowodany
das (Pflanzen) Fett
rozpocznij naukę
tłuszcze (roślinne)
ab/zunehmen
rozpocznij naukę
chudnąć/tyć
das Schlankheitsmittel, -
rozpocznij naukę
środek odchudzający
die Schlankheitskur, -en = die Abmagerungskur, -en
rozpocznij naukę
kuracja odchudzająca
schwarzer/grüner Tee
rozpocznij naukę
herbata czarna/zielona
der Kräutertee
rozpocznij naukę
herbata ziołowa
der Pfefferminztee
rozpocznij naukę
herbata miętowa
der Kamillentee
rozpocznij naukę
herbata rumiankowa
der Früchtetee
rozpocznij naukę
herbata owocowa
der Milchkaffee
rozpocznij naukę
kawa z dużą ilością mleka
der Espresso, -s
rozpocznij naukę
espresso
koffeinfreier Kaffee
rozpocznij naukę
kawa bezkofeinowa
die Zitronenlimonade, -n
rozpocznij naukę
lemoniada cytrynowa
helles/dunkles/alkoholfreies Bier
rozpocznij naukę
piwo jasne/ciemne/bezalkoholowe
der Cocktail, -s
rozpocznij naukę
koktajl
der Champagner, -
rozpocznij naukę
szampan
der Weiß/Rot/Schaumwein, -e
rozpocznij naukę
wino białe/czerwone/musujące
der Kalbs/Schweine/Rinderbraten, -
rozpocznij naukę
pieczeń cielęca
der Nougat
rozpocznij naukę
nugat
die Praline, -n
rozpocznij naukę
pralina
das Marzipan
rozpocznij naukę
marcepan
das Gummibärchen, -
rozpocznij naukę
żelki, misie
dünn
rozpocznij naukę
rzadki
dicht
rozpocznij naukę
gęsty
fade
rozpocznij naukę
mdły, bez smaku
faul
rozpocznij naukę
zepsuty
knackig
rozpocznij naukę
jędrny, chrupki
reif
rozpocznij naukę
dojrzały
halbtrocken
rozpocznij naukę
półwytrawny
trocken
rozpocznij naukę
suchy, wytrawny
leicht verdaulich
rozpocznij naukę
lekkostrawny
schwer verdaulich
rozpocznij naukę
ciężkostrawny
die Scheibe, -n
rozpocznij naukę
plasterek, kromka
die Tafel, -n (eine Tafel Schokolade)
rozpocznij naukę
tabliczka
die Schachtel, -n
rozpocznij naukę
pudełko
die Schale, -n
rozpocznij naukę
pojemnik
Butter auf das Brötchen streichen
rozpocznij naukę
smarować bułkę masłem
in Würfel/Scheiben schneiden
rozpocznij naukę
kroić w kostkę/plasterki
eine Birne halbieren/vierteln
rozpocznij naukę
kroić gruszkę na pół/na ćwiartki
einen Salat mit Salatsoße begießen
rozpocznij naukę
polewać sałatkę sosem do sałatek
die Zitrone auspressen
rozpocznij naukę
wyciskać cytrynę
frittieren
rozpocznij naukę
smażyć we frytkownicy
etw. in der Mikrowelle aufwärmen
rozpocznij naukę
podgrzewać coś w mikrofali
den Teig kneten/rühren
rozpocznij naukę
zagniatać/mieszać ciasto (surowe)
auf kleiner Flamme garen
rozpocznij naukę
dogotowywać na małym ogniu
schmoren = dünsten
rozpocznij naukę
dusić
dämpfen
rozpocznij naukę
gotować na parze
roh
rozpocznij naukę
surowy
die Zuckerdose, -n
rozpocznij naukę
cukiernica
ein Restaurant mit Hausmannkost
rozpocznij naukę
restauracja z kuchnią domową
das Selbstbedienungsrestaurant, -s
rozpocznij naukę
restauracja samoobsługowa
die Raststätte, -n
rozpocznij naukę
zajazd przy autostradzie
der Gasthof, Gasthöfe = das Gasthaus
rozpocznij naukę
zajazd, gospoda
der Pub, -s
rozpocznij naukę
pub
der Stammgast
rozpocznij naukę
stały gość
der Stammtisch, -e
rozpocznij naukę
stolik zarezerwowany dla stałych gości
die Bedienung, -en = der Service
rozpocznij naukę
obsługa
die Spezialität, -en
rozpocznij naukę
specjalność
das Kindermenü, -s
rozpocznij naukę
zestaw dla dziecka
die Salatbar = das Salatbuffet
rozpocznij naukę
bufet sałatkowy
roh/blutig/medium/durchgebraten
rozpocznij naukę
surowy/krwisty/średnio wysmażony/mocno wysmażony
als Beilage bestellen
rozpocznij naukę
zamówić jako dodatek
die Diät, -en machen
rozpocznij naukę
być na diecie
eine strenge Diät einhalten
rozpocznij naukę
przestrzegać surowej diety
vegetarisch/mager essen
rozpocznij naukę
jeść wegetariańsko/chudo
sich gesund ernähren
rozpocznij naukę
odżywiać się zdrowo
der Vegetarier,-
rozpocznij naukę
wegetarianin
verzichten auf (akk.)
rozpocznij naukę
zrezygnować z
arm an (Dat.)
rozpocznij naukę
ubogi w
reich an (dat.)
rozpocznij naukę
bogaty w
das Eiweiß
rozpocznij naukę
białko
das Fett
rozpocznij naukę
tłuszcze
das Pflanzenfett
rozpocznij naukę
tłuszcze roślinne
eine fettarme/kalorienarme/vitaminreiche Kost
rozpocznij naukę
żywność z niską zawartością tłuszczu/niskokaloryczna/bogata w witaminy
untergewichtig
rozpocznij naukę
z niedowagą
übergewichtig
rozpocznij naukę
z nadwagą
Untergewicht haben
rozpocznij naukę
mieć niedowagę
zunehmen
rozpocznij naukę
tyć
abnehmen
rozpocznij naukę
chudnąć
das Schlankheitsmittel
rozpocznij naukę
środek odchudzający
die Schlankheitskur = Abmagerungskur, -en
rozpocznij naukę
kuracja odchudzająca
den Cholesterinspiegel senken
rozpocznij naukę
obniżyć poziom cholesterolu
die Kalorie, -n
rozpocznij naukę
kaloria
Kalorien zählen
rozpocznij naukę
liczyć kalorie

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.