2.15. WIR MÖCHTEN SIE IHR STEAK

 0    163 fiszki    sebogazda
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
potrawa, danie (sąd) (2 słowa)
rozpocznij naukę
das Gericht / die Speise
posiłek
rozpocznij naukę
die Malzeit
syty (2 słowa)
rozpocznij naukę
voll = satt
na czczo, trzeźwy
rozpocznij naukę
nüchtern
być pijanym
rozpocznij naukę
betrunken sein
zalany (obraźliwie)
rozpocznij naukę
besoffen
mała gastronomia (2 słowa)
rozpocznij naukę
der Imbiss = die Kleinigkeit
budka z jedzeniem (2 słowa)
rozpocznij naukę
die Imbissbude = der Imbissstand
pyszny, smaczny (2 słowa)
rozpocznij naukę
lecker = köstlich
miękki
rozpocznij naukę
weich
wilgotny
rozpocznij naukę
feucht
ciężki
rozpocznij naukę
schwer
lekki
rozpocznij naukę
leicht
śmietana
rozpocznij naukę
die Sahne
majonez (2 słowa)
rozpocznij naukę
die Majonäse / Majo
musztarda
rozpocznij naukę
der Senf
chrzan
rozpocznij naukę
der Meeretich
różne kraje
rozpocznij naukę
andere Länder
różne obyczaje
rozpocznij naukę
andere Sitten
wątróbka drobiowa
rozpocznij naukę
die Hühnerleber
golonka
rozpocznij naukę
das Eisbein
kiełbaska, parówka
rozpocznij naukę
das Würstchen
surowy, nieobrobiony, w surowym stanie, surowo
rozpocznij naukę
roh
gotowy, ugotowany, wcale, zupełnie
rozpocznij naukę
gar
surowe mięso
rozpocznij naukę
rohes Fleisch
świeże
rozpocznij naukę
frisch
stare
rozpocznij naukę
alt
chrupiący
rozpocznij naukę
knusprig
twarde
rozpocznij naukę
hard
miękki, delikatny, słaby
rozpocznij naukę
weich
pełnoziarnisty chleb
rozpocznij naukę
das Vollkornbrot
słodki
rozpocznij naukę
süß
kwaśny, cierpki
rozpocznij naukę
sauer
soczysty
rozpocznij naukę
saftig
suchy
rozpocznij naukę
trocken
cierpki, wytrawny, cierpko
rozpocznij naukę
herb
gorzki
rozpocznij naukę
bitter
z pestką
rozpocznij naukę
mit Stein
ze skórką
rozpocznij naukę
mit Schale
dojrzały
rozpocznij naukę
reif
niedojrzały
rozpocznij naukę
unreif
obierać
rozpocznij naukę
schälen
kroić
rozpocznij naukę
schneiden
płukać, myć
rozpocznij naukę
spülen
ścierać
rozpocznij naukę
reiben
gotować
rozpocznij naukę
kochen
piec
rozpocznij naukę
backen
smażyć
rozpocznij naukę
braten
marznąć
rozpocznij naukę
frieren
zamrażać
rozpocznij naukę
einfrieren
dusić
rozpocznij naukę
dünsten
grilować
rozpocznij naukę
grillen
przypalić
rozpocznij naukę
anbrennen
mieszać *3
rozpocznij naukę
mixen (mischen, umrühren)
przesolić
rozpocznij naukę
versalzen
dodawać *2
rozpocznij naukę
zugeben (zufügen)
znosić, tolerować
rozpocznij naukę
vertragen
placki ziemniaczane
rozpocznij naukę
der Reibekuchen
truskawki
rozpocznij naukę
die Erdbeeren
maliny
rozpocznij naukę
die Himmbeeren
poziomki
rozpocznij naukę
die Waldbeeren
jagody
rozpocznij naukę
die Blaubeeren
porzeczki
rozpocznij naukę
die Johanisbeeren
jeżyny
rozpocznij naukę
die Brombeeren
agrest
rozpocznij naukę
die Stachelbeeren
żurawina
rozpocznij naukę
die Preiselbeeren
czereśnie
rozpocznij naukę
die Sauerkirchen
wiśnie
rozpocznij naukę
die Kirchen
banany
rozpocznij naukę
die Bananen
jabłko
rozpocznij naukę
der Apfel (die Äpfel)
śliwki
rozpocznij naukę
die Pflaumen
brzoskwinia
rozpocznij naukę
der Pfirsich
gruszki
rozpocznij naukę
die Birnen
winogrona
rozpocznij naukę
die Weintrauben
arbuz
rozpocznij naukę
die Wassermelone
owoce
rozpocznij naukę
das Obst
warzywo, jarzyna
rozpocznij naukę
die Gemüse
brukselka
rozpocznij naukę
die Kohlräbchen
kapusta *2
rozpocznij naukę
der Kohl, das Kraut
kapusta kiszona
rozpocznij naukę
das Sauerkraut
sałata (głowiasta)
rozpocznij naukę
grüner Salat
roszponka
rozpocznij naukę
der Feldsalat
kalafior
rozpocznij naukę
der Blumenkohl
brokuły
rozpocznij naukę
Brokkoli
fasola
rozpocznij naukę
die Bohne
por (bot. i w skórze)
rozpocznij naukę
die Pore
pietruszka
rozpocznij naukę
die Petersilie
marchew *2
rozpocznij naukę
die Möhre, die Karotte
burak *2
rozpocznij naukę
die Rübe, die rote Bete
ziemniak, kartofel
rozpocznij naukę
die Kartoffel
kukurydza
rozpocznij naukę
der Mais
czosnek
rozpocznij naukę
der Knoblauch
groszek
rozpocznij naukę
die Erbse
rzodkiewka
rozpocznij naukę
das Radieschen
szpinak
rozpocznij naukę
der Spinat
cukinia
rozpocznij naukę
der Zucchino
dynia
rozpocznij naukę
der Kürbis
grzyb
rozpocznij naukę
der Pilz
nic szczególnego
rozpocznij naukę
nichts besonders
z ziemniaków
rozpocznij naukę
aus Kartoffeln
przyprawa
rozpocznij naukę
das Gewürz
zbiegowisko, zapiekanka
rozpocznij naukę
der Auflauf
to jest możliwe
rozpocznij naukę
es ist möglich
sztućce
rozpocznij naukę
das Besteck
łyżka
rozpocznij naukę
der Löffel
widelec
rozpocznij naukę
die Gabel
nóż
rozpocznij naukę
das Messer
talerz
rozpocznij naukę
der Teller
głęboki
rozpocznij naukę
tief
płytki
rozpocznij naukę
flach
pojemnik, kontener, zbiornik
rozpocznij naukę
der Behälter
miska
rozpocznij naukę
die Schüssel
tarka
rozpocznij naukę
die Reibe
obieraczka
rozpocznij naukę
das Schälmesser
korkociąg
rozpocznij naukę
der Korkenzieher
otwieracz do puszek
rozpocznij naukę
der Dosenöffner
sitko
rozpocznij naukę
der Sieb
deska
rozpocznij naukę
das Brettchen
ciąć, kroić
rozpocznij naukę
schneiden
w plastry
rozpocznij naukę
in Scheiben
w kawałki
rozpocznij naukę
in Stücken
w kostkę
rozpocznij naukę
in Würfel
w paski
rozpocznij naukę
in Streifen
posypywać
rozpocznij naukę
streuen
solniczka (pieprzniczka)
rozpocznij naukę
der Salzstreuer (Pfefferstreuer)
przygotowywać
rozpocznij naukę
vorbereiten
makaron
rozpocznij naukę
die Nudel
ryż
rozpocznij naukę
der Reis
kasza
rozpocznij naukę
die Graupe
"kaszka" *2
rozpocznij naukę
der Brei, der Grieß
karta podarunkowa
rozpocznij naukę
der Gutschein
resztka
rozpocznij naukę
der Rest
składniki
rozpocznij naukę
die Zutaten
dodatek
rozpocznij naukę
die Zutat
paczka
rozpocznij naukę
der Pack
olej
rozpocznij naukę
das Öl
ocet
rozpocznij naukę
der Essig
bułka tarta, panierka
rozpocznij naukę
das Paniermehl
kula
rozpocznij naukę
die Kugel
wkładać
rozpocznij naukę
stecken
naleśnik, omlet, pączek
rozpocznij naukę
der Pfannkuchen
torebka
rozpocznij naukę
die Tüte
tuńczyk
rozpocznij naukę
der Tunfisch
na koniec *2
rozpocznij naukę
am Ende, zum Schluß
następnie *2
rozpocznij naukę
dann, danach
na talerz
rozpocznij naukę
auf der Teller
różny
rozpocznij naukę
verschieden
inna, druga, inne
rozpocznij naukę
andere
gatunek, rodzaj, odmiana, typ
rozpocznij naukę
die Sorte
wg smaku
rozpocznij naukę
Je nach Geschmack
jak kto lubi
rozpocznij naukę
Wie jeder mag
obsługiwać
rozpocznij naukę
bedienen
obsługa
rozpocznij naukę
die Bedienung
wystarczać
rozpocznij naukę
genügen
dosyć, wystarczy
rozpocznij naukę
genug
bydło, bydlę, krowa, wół, pot. wołowina
rozpocznij naukę
das Rind
pieczeń wieprzowa
rozpocznij naukę
der Schweinebraten
kura
rozpocznij naukę
das Huhn
dressing = sos do sałatek
rozpocznij naukę
das Dressing = die Salatsoße
kiełbasa
rozpocznij naukę
die Wurst
mięso, ciało, miąższ
rozpocznij naukę
das Fleisch
bita śmietana
rozpocznij naukę
die Schlagsahne
porównywać, godzić, jednać
rozpocznij naukę
vergleichen

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.