75 PREPARING FOOD, ingredients

 0    116 fiszek    DigitalSmile
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
pieczenie
rozpocznij naukę
baking
ciasto
na naleśniki itp.
rozpocznij naukę
batter
wrzątek
rozpocznij naukę
boiling water
konsystencja
rozpocznij naukę
consistency
książka kucharska
rozpocznij naukę
cookbook / cookery book / recipe book
przepis
rozpocznij naukę
recipe
gotowanie
rozpocznij naukę
cooking
łyżeczka deserowa
rozpocznij naukę
dessert spoon
potrawa
rozpocznij naukę
dish
ciasto
surowe drożdżowe
rozpocznij naukę
dough
farsz
rozpocznij naukę
filling
mieszanka, masa
rozpocznij naukę
mixture
ciasto
masa
rozpocznij naukę
pastry
surowy
rozpocznij naukę
raw
łyżka stołowa
rozpocznij naukę
tablespoon / tbsp
łyżeczka
rozpocznij naukę
teaspoon / tsp
proszek do pieczenia
rozpocznij naukę
baking powder
soda
rozpocznij naukę
baking soda
suszone owoce
rozpocznij naukę
dried fruit
aromat
rozpocznij naukę
essence
esencja waniliowa
rozpocznij naukę
vanilla essence
obkład (kanapki), nadzienie (ciasta)
rozpocznij naukę
filling
mąka bez dodatków
rozpocznij naukę
plain flour (br.) / all-purpose flour (am.)
mąka z dodatkiem proszku do pieczenia
rozpocznij naukę
self-raising flour (br.) / self-rising flour (am.)
biała mąka
rozpocznij naukę
white flour
mąka pełnoziarnista
rozpocznij naukę
whole-meal flour (br.) / whole wheat flour (am.)
zioła
rozpocznij naukę
herbs
keczup
rozpocznij naukę
ketchup
majeranek
rozpocznij naukę
marjoram
majonez
rozpocznij naukę
mayonnaise
musztarda
rozpocznij naukę
mustard
olej
rozpocznij naukę
oil
pieprz
rozpocznij naukę
pepper
konserwant
rozpocznij naukę
preservative
sól
rozpocznij naukę
salt
sos
rozpocznij naukę
sauce
przyprawy
rozpocznij naukę
seasoning / spices
farsz, nadzienie
rozpocznij naukę
stuffing
cukier
rozpocznij naukę
sugar
ocet
rozpocznij naukę
vinegar
drożdże
rozpocznij naukę
yeast
dodać
rozpocznij naukę
to add
piec
ciasto
rozpocznij naukę
to bake
piec na grillu
rozpocznij naukę
to barbecue
ubijać
rozpocznij naukę
to beat
blanszować, obgotować
rozpocznij naukę
to blanch
wrzeć
rozpocznij naukę
to boil
wygotować się
rozpocznij naukę
to boil dry
zagotować
rozpocznij naukę
to boil up
zaparzyć
rozpocznij naukę
to brew
przyrumienić się
rozpocznij naukę
to brown
przypalić (się)
rozpocznij naukę
to burn
siekać
rozpocznij naukę
to chop
gotować
rozpocznij naukę
to cook
wydrążyć
rozpocznij naukę
to core
ubić na krem
rozpocznij naukę
to cream
pokroić coś na ćwiartki/paseczki/kawałki
rozpocznij naukę
to cut something in(to) quarters/strips/pieces
pokroić w kostkę
rozpocznij naukę
to dice
przyprawić, doprawić
rozpocznij naukę
to flavour (br.) / to flavor (am.)
smażyć
rozpocznij naukę
to fry
smażyć na głębokim tłuszczu
rozpocznij naukę
to deep-fry
smażyć na oleju/maśle
rozpocznij naukę
to fry in oil/butter
przybrać
potrawę
rozpocznij naukę
to garnish
zepsuć się
o żywności
rozpocznij naukę
to go bad / to go off
zwietrzeć
rozpocznij naukę
to go stale
ścierać
na tarce
rozpocznij naukę
to grate
natłuścić
rozpocznij naukę
to grease
nasmarować blachę tłuszczem
rozpocznij naukę
to grease a tin
piec na rożnie
rozpocznij naukę
to grill (br.) / to broil (am.)
podgrzewać
rozpocznij naukę
to heat
lukrować
rozpocznij naukę
to ice (br.) / to frost (am.)
zagniatać
rozpocznij naukę
to knead
zagniatać ciasto
rozpocznij naukę
to knead dough
robić
rozpocznij naukę
to make
zrobić herbatę
rozpocznij naukę
to make tea
rozgniatać
rozpocznij naukę
to mash
topić (się)
rozpocznij naukę
to melt
mielić
mięso
rozpocznij naukę
to mince
mieszać, miksować
rozpocznij naukę
to mix
rozgotować
rozpocznij naukę
to overcook
obrać
rozpocznij naukę
to peel
marynować
rozpocznij naukę
to pickle
nalewać
rozpocznij naukę
to pour
podgrzać piekarnik
rozpocznij naukę
to preheat the oven
przygotowywać
rozpocznij naukę
to prepare
włożyć coś do piekarnika
rozpocznij naukę
to put something in the oven
nastawić czajnik
rozpocznij naukę
to put the kettle on
odgrzać
rozpocznij naukę
to reheat
rosnąć
o cieście
rozpocznij naukę
to rise
piec
mięso
rozpocznij naukę
to roast
solić
rozpocznij naukę
to salt
przyprawiać
rozpocznij naukę
to season
doprawiać do smaku
rozpocznij naukę
to season to taste
tężeć
o galaretce
rozpocznij naukę
to set
wstrząsnąć
rozpocznij naukę
to shake
przesiewać
rozpocznij naukę
to sieve / to sift
dusić na wolnym ogniu
rozpocznij naukę
to simmer
kroić w plasterki
rozpocznij naukę
to slice
odkroić
rozpocznij naukę
to slice off
wędzić
rozpocznij naukę
to smoke
moczyć, nasączać
rozpocznij naukę
to soak
zmięknąć
rozpocznij naukę
to soften
smarować coś (czymś)
rozpocznij naukę
to spread something (on something)
wyciskać (sok)
rozpocznij naukę
to squeeze (out)
dusić (się)
rozpocznij naukę
to stew
mieszać coś (z czymś)
rozpocznij naukę
to stir something (into something)
faszerować
rozpocznij naukę
to stuff
słodzić
rozpocznij naukę
to sweeten
próbować
rozpocznij naukę
to taste / to try
zagęścić
rozpocznij naukę
to thicken
zagęścić sos mąką
rozpocznij naukę
to thicken the sauce with some flour
skwaśnieć
rozpocznij naukę
to turn sour / to sour
nie dogotować
rozpocznij naukę
to undercook
podgrzewać
rozpocznij naukę
to warm up
ubijać
rozpocznij naukę
to whip
ubijać na pianę
rozpocznij naukę
to whisk

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.