| Pytanie   | Odpowiedź   | 
        
        | rozpocznij naukę |  |   są to związki zawierające grupę estrową, które powstają w reakcji alkoholów z kwasami  |  |  | 
|  rozpocznij naukę Właściwości fizyczne estrów  |  |   są to ciecze o charakterystycznym zapachu kwiatów i owoców, służą do produkcji napoi smakowych i środków zapachowych. Ich gęstość jest mniejsza od gęstości wody, dlatego słabo się mieszają.  |  |  | 
|  rozpocznij naukę Właściwości chemiczne estrów  |  |   ulegają reakcji hydrolizy w środowisku kwaśnym i zasadowym.  |  |  | 
|  rozpocznij naukę jaki zapach ma octan metylu?  |  |   zapach zmywacza do paznokci.  |  |  | 
|  rozpocznij naukę jaki zapach ma mrówczan etylu?  |  |  |  |  | 
|  rozpocznij naukę jaki zapach ma maślan etylu?  |  |  |  |  | 
| rozpocznij naukę |  |   są to estry wyższych kwasów tłuszczowych i gliceryny.  |  |  | 
|  rozpocznij naukę Jakie znasz wyższe kwasy tłuszczowe?  |  |   kwas palmitynowy, stearynowy, oleinowy  |  |  | 
|  rozpocznij naukę właściwości fizyczne tłuszczy  |  |   są to ciała stałe(nasycone) lub ciecze(nienasycone), łatwopalne o charakterystycznym zapachu, są lżejsze od wody i nie mieszają się z nią.  |  |  | 
|  rozpocznij naukę właściwości chemiczne tłuszczy  |  |   ulegają reakcji hydrolizy w środowisku kwaśnym i zasadowym.  |  |  | 
|  rozpocznij naukę co to jest zmydlanie tłuszczy?  |  |   hydroliza tłuszczy w środowisku zasadowym.  |  |  | 
|  rozpocznij naukę co to jest utwardzanie tłuszczy?  |  |   zmiana ze stan ciekłego w stan stały w wyniku addycji wodoru(uwodorowienia).  |  |  | 
|  rozpocznij naukę co to jest zjęczenie tłuszczu?  |  |   rozkład tłuszczy pod wpływem działania temp. i powietrza, któremu towarzyszy nieprzyjemny zapach.  |  |  | 
| rozpocznij naukę |  |   dostarczają energię, magazynują nadwyżki energetyczne w postaci zapasów, ochraniają przed zimnem i urazami, rozpuszczają witaminy.  |  |  | 
| rozpocznij naukę |  |   są to pochodne amoniaku, w którym wodór został zastąpiony grupą alkilową(minimum jeden wodór), wydzielają je ryby.  |  |  | 
|  rozpocznij naukę właściwości fizyczne amin  |  |   są to gazy(krótkie łańcuchy) lub ciecze (długie łańcuchy)  |  |  | 
|  rozpocznij naukę właściwości chemiczne amin  |  |   reagują z kwasami, wykazują odczyn kwaśny w kontakcie z wodą.  |  |  | 
| rozpocznij naukę |  |   bezbarwna ciecz brunatniejąca na powietrzu, reagująca z kwasami, nie wykazująca odczynu w kontakcie z wodą.  |  |  | 
| rozpocznij naukę |  |   są to pochodne kwasów karboksylowych  |  |  | 
| rozpocznij naukę |  |  |  |  | 
|  rozpocznij naukę właściwość fizyczne acetamidu  |  |   białe, krystaliczne ciało stałe, rozpuszczalne w wodzie  |  |  | 
|  rozpocznij naukę właściwości chemiczne acetamidu  |  |   ulega reakcji hydrolizy w środowisku kwaśnym i zasadowym  |  |  | 
| rozpocznij naukę |  |   amid kwasu węglowego, ulega reakcji hydrolizy w środowisku kwaśnym i zasadowym.  |  |  |