Estry, tłuszcze i związki zawierające azot

 0    23 fiszki    rudymartyn
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
Pytanie język polski
Odpowiedź język polski

są to związki zawierające grupę estrową, które powstają w reakcji alkoholów z kwasami

Właściwości fizyczne estrów
rozpocznij naukę
są to ciecze o charakterystycznym zapachu kwiatów i owoców, służą do produkcji napoi smakowych i środków zapachowych. Ich gęstość jest mniejsza od gęstości wody, dlatego słabo się mieszają.

Właściwości chemiczne estrów
rozpocznij naukę
ulegają reakcji hydrolizy w środowisku kwaśnym i zasadowym.

jaki zapach ma octan metylu?
rozpocznij naukę
zapach zmywacza do paznokci.

jaki zapach ma mrówczan etylu?
rozpocznij naukę
zapach rumu.

jaki zapach ma maślan etylu?
rozpocznij naukę
zapach ananasa.

są to estry wyższych kwasów tłuszczowych i gliceryny.

Jakie znasz wyższe kwasy tłuszczowe?
rozpocznij naukę
kwas palmitynowy, stearynowy, oleinowy

właściwości fizyczne tłuszczy
rozpocznij naukę
są to ciała stałe(nasycone) lub ciecze(nienasycone), łatwopalne o charakterystycznym zapachu, są lżejsze od wody i nie mieszają się z nią.

właściwości chemiczne tłuszczy
rozpocznij naukę
ulegają reakcji hydrolizy w środowisku kwaśnym i zasadowym.

co to jest zmydlanie tłuszczy?
rozpocznij naukę
hydroliza tłuszczy w środowisku zasadowym.

co to jest utwardzanie tłuszczy?
rozpocznij naukę
zmiana ze stan ciekłego w stan stały w wyniku addycji wodoru(uwodorowienia).

co to jest zjęczenie tłuszczu?
rozpocznij naukę
rozkład tłuszczy pod wpływem działania temp. i powietrza, któremu towarzyszy nieprzyjemny zapach.

znaczenie tłuszczy
rozpocznij naukę
dostarczają energię, magazynują nadwyżki energetyczne w postaci zapasów, ochraniają przed zimnem i urazami, rozpuszczają witaminy.

są to pochodne amoniaku, w którym wodór został zastąpiony grupą alkilową(minimum jeden wodór), wydzielają je ryby.

właściwości fizyczne amin
rozpocznij naukę
są to gazy(krótkie łańcuchy) lub ciecze (długie łańcuchy)

właściwości chemiczne amin
rozpocznij naukę
reagują z kwasami, wykazują odczyn kwaśny w kontakcie z wodą.

Anilina aromatyczna
rozpocznij naukę
bezbarwna ciecz brunatniejąca na powietrzu, reagująca z kwasami, nie wykazująca odczynu w kontakcie z wodą.

Amidy kwasowe
rozpocznij naukę
są to pochodne kwasów karboksylowych

amid kwasu octowego

właściwość fizyczne acetamidu
rozpocznij naukę
białe, krystaliczne ciało stałe, rozpuszczalne w wodzie

właściwości chemiczne acetamidu
rozpocznij naukę
ulega reakcji hydrolizy w środowisku kwaśnym i zasadowym

amid kwasu węglowego, ulega reakcji hydrolizy w środowisku kwaśnym i zasadowym.


Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.