52. Gotowanie

 0    52 fiszki    kamil4815
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
przybierać, dekorować (jedzenie)
rozpocznij naukę
garnish
trzeć, ucierać
rozpocznij naukę
grate
nadzienie
rozpocznij naukę
stuffing
ciasto (gotowe lub jako surowiec)
rozpocznij naukę
pastry
czerstwy
rozpocznij naukę
stale
panierowany
rozpocznij naukę
breaded
ubijać na pianę
rozpocznij naukę
whisk
gotować na wolnym ogniu, dusić
rozpocznij naukę
simmer
zagęszczać
rozpocznij naukę
thicken
przesiewać
rozpocznij naukę
sieve
ubijać
rozpocznij naukę
churn
rozgotowany
rozpocznij naukę
overcooked
niedogotowany, niedosmażony
rozpocznij naukę
undercooked
ćwiartować
rozpocznij naukę
quarter
natłuszczać, smarować
rozpocznij naukę
grease
wyrabiać ciasto
rozpocznij naukę
knead
patroszyć
rozpocznij naukę
gut
odsączać
rozpocznij naukę
drain
zmiękczać
rozpocznij naukę
tenderise /tenderize/
podsmażyć
rozpocznij naukę
saute
wydrążyć, wydłubać (np. z pestki)
rozpocznij naukę
scoop
odcedzać
rozpocznij naukę
strain
kruszyć, rozdrabniać
rozpocznij naukę
crumble
mieszać
rozpocznij naukę
toss
rozcieńczyć
rozpocznij naukę
dilute
obierać
rozpocznij naukę
pare
sparzyć
rozpocznij naukę
scald
puszysty
rozpocznij naukę
fluffy
gorący (o potrawie), wrzący
rozpocznij naukę
piping hot
papier pergaminowy
rozpocznij naukę
parchment paper
bryła, kostka
rozpocznij naukę
lump
szczypta
rozpocznij naukę
pinch
rozlewać, rozsypać
rozpocznij naukę
spill
ostrzyć
rozpocznij naukę
whet
oszczędzać, zachowywać
rozpocznij naukę
conserve
naczynie żaroodporne
rozpocznij naukę
baking dish
zaparzać (herbatę)
rozpocznij naukę
brew
smażyć na głębokim tłuszczu
rozpocznij naukę
deep-fry
wyciskać
rozpocznij naukę
squeeze
przystawka
rozpocznij naukę
starter
nie dogotować
rozpocznij naukę
undercook
ubijać (śmietanę)
rozpocznij naukę
whip
obiad, lunch
rozpocznij naukę
luncheon
nagrzany piekarnik
rozpocznij naukę
preheated oven
forma do tart
rozpocznij naukę
tart mould
doprawić do smaku
rozpocznij naukę
season something with
nasmarować blachę tłuszczem
rozpocznij naukę
grease a tin
zagniatać ciasto
rozpocznij naukę
knead dough
zepsuć się (o jedzeniu)
rozpocznij naukę
go off
niedosmażony, niedopieczony, niedogotowany
rozpocznij naukę
underdone
zaparzać (zioła)
rozpocznij naukę
infuse
białko (jaja)
rozpocznij naukę
egg white

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.