Moja lekcja

 0    77 fiszek    martynamatysiak1
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
odwirowanie
rozpocznij naukę
centrifugation
drożdże paszowe
rozpocznij naukę
fodder yeast
masa (pulpa)
rozpocznij naukę
pulp
ksyloza, cukier drzewny
rozpocznij naukę
wood sugar
kwas glutaminowy
rozpocznij naukę
glutamic acid
sole amonowe
rozpocznij naukę
ammonium salts
wkład/ilość wejściowa
rozpocznij naukę
input
produkt końcowy
rozpocznij naukę
output
informacja zwrotna
rozpocznij naukę
feedback
analiza ryzyka
rozpocznij naukę
hazard analysis
przenośnik taśmowy
rozpocznij naukę
conveyor belt
bez opakowania/luzem
rozpocznij naukę
in bulk
produkcja jednostkowa
rozpocznij naukę
one-off production
produkcja seryjna
rozpocznij naukę
batch production
produkcja ciągła
rozpocznij naukę
continuous-flow production
produkcja masowa
rozpocznij naukę
mass production
urządzenie stemplujące
rozpocznij naukę
date-stamping machine
piec tunelowy
rozpocznij naukę
tunnel oven
krajalnica
rozpocznij naukę
mandolin
waga elektroniczna
rozpocznij naukę
electronic scales
wykrojniki
rozpocznij naukę
cutters
blender ręczny
rozpocznij naukę
hand blender
elektryczny ubijak
rozpocznij naukę
electric whisk
piec pokładowy
rozpocznij naukę
deck oven
sonda temperatury
rozpocznij naukę
temperature probe
hak do ciasta
rozpocznij naukę
dough hook
depozytor
rozpocznij naukę
depositor
kotły do oparzania wrzątkiem
rozpocznij naukę
Boiling vats
mikser
rozpocznij naukę
food processor
standardowe komponenty
rozpocznij naukę
standard components
biegunka
rozpocznij naukę
diarrhoea
wymioty
rozpocznij naukę
vomit
gorączka
rozpocznij naukę
fever
kostki rosołowe
rozpocznij naukę
stock cubes
obowiązkowy
rozpocznij naukę
obligatory
pozostałości
rozpocznij naukę
residues
dziennik zdarzeń
rozpocznij naukę
log sheet
zagrożenia dla zdrowia
rozpocznij naukę
health hazards
pobieranie próbek
rozpocznij naukę
sampling
zapis/rejestr
rozpocznij naukę
record / register
etykietowanie
rozpocznij naukę
labeling
przyprawy
rozpocznij naukę
spices
substancja rozpuszczona
rozpocznij naukę
solute
polędwica
rozpocznij naukę
sirolin
solanka
rozpocznij naukę
brine
nasycony
rozpocznij naukę
saturated
siarczyny
rozpocznij naukę
sulphites
środki przeciwgrzybiczne
rozpocznij naukę
antimycotics
kwas askorbinowy
rozpocznij naukę
ascorbic acid
fermentacja okresowa
rozpocznij naukę
batch fermentation
fermentacja ciągła
rozpocznij naukę
continuous fermentation
katalizator nieorganiczny
rozpocznij naukę
inaminate catalyst
surowy zacier
rozpocznij naukę
raw mash/mash of raw materials
szczep
rozpocznij naukę
inoculum
seria/partia
rozpocznij naukę
batch
faza zastoj
rozpocznij naukę
lag phase
faza stacjonarna
rozpocznij naukę
stationary phase
fermentacja tlenowa
rozpocznij naukę
aerobic fermentation
podłoże fermentacyjne
rozpocznij naukę
fermentation medium
drożdże piekarnicze
rozpocznij naukę
Baker's yeast
odmiana/szczep
rozpocznij naukę
variety
żywotność/zdolność do życia
rozpocznij naukę
viability
melasa
rozpocznij naukę
molasses
odcedzić
rozpocznij naukę
strain
procesy
rozpocznij naukę
processes
dodatki do żywności
rozpocznij naukę
condiments
opóźniać
rozpocznij naukę
retard
nasycenie
rozpocznij naukę
saturation
zawartość/obciążenie bakterii
rozpocznij naukę
bacterial load
utlenianie lipidów
rozpocznij naukę
lipid oxidation
hamowanie rozwoju pleśni
rozpocznij naukę
mould inhibition
błona komórkowa
rozpocznij naukę
cell membrane
zatrzymanie smaku
rozpocznij naukę
flavor retention
faza wodna
rozpocznij naukę
aqueous phase
zmniejszanie mocy
rozpocznij naukę
reducing power
wytyczne
rozpocznij naukę
guidelines
pobierać próbki
rozpocznij naukę
to sample/sampling

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.