unit 6 żywienie, zakupy i usługi cz.1

 0    152 fiszki    patrycjapawlowska30
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie
Odpowiedź

morela

szparagi

bakłażan


blackcurrant
rozpocznij naukę
czarna porzeczka

brokuły

cukinia

ogórek

czosnek

sałata


papryka


rzodkiewka

malina

soja

szpinak

arbuz

bekon, boczek

befsztyk


flądra

śledź

jagnięcina

wieprzowina

łosoś

sola (rodzaj ryby)



cielęcina

cereal products
rozpocznij naukę
produkty zbożowe

guma do żucia

śmietana

dairy products
rozpocznij naukę
produkty mleczne

grzyb, pieczarka


oliwa z oliwek

parmesan cheese
rozpocznij naukę
parmezan



owoce morza


wodorosty

przyprawy

tymianek

vegetable oil
rozpocznij naukę
olej roślinny

klopsiki


ciastko kruche

żeberka wieprzowe

roast chicken
rozpocznij naukę
pieczony kurczak

sausage roll
rozpocznij naukę
pasztecik z parówką

apetyczny

mdły, nijaki

kremowy

chrupiący

decaffeinated
rozpocznij naukę
bezkofeinowy (o kawie)


z wolnego chowu (o jajkach)

domowej roboty

chudy (o mięsie)

ekologiczny

marynowany


słony, pikantny

sparkling/still
rozpocznij naukę
gazowany/niegazowany

pikantny, ostry

smażony na sposób chiński

bezcukrowy


wegański

wegetariański

razowy

tłuszcz zwierzęcy


carbohydrates
rozpocznij naukę
węglowodany

cholesterol

błonnik

składniki odżywcze

potas

białko / proteina

skrobia

(un)saturated fats
rozpocznij naukę
tłuszcze (nie)nasycone

vegetable fat
rozpocznij naukę
tłuszcz roślinny

witaminy

balanced diet
rozpocznij naukę
zbilansowana dieta

intensywna dieta odchudzająca

cut down on (fatty food)
rozpocznij naukę
ograniczyć (tłuste produkty)

dietary/eating habits
rozpocznij naukę
nawyki żywieniowe

trawienie

dieta będąca chwilowo w modzie

beztłuszczowy

food intolerance
rozpocznij naukę
nietolerancja pokarmowa

malnourished
rozpocznij naukę
niedożywiony

malnutrition
rozpocznij naukę
niedożywienie

Mediterranean diet
rozpocznij naukę
dieta śródziemnomorska

odżywienie

processed foods
rozpocznij naukę
produkty przetworzone

reduce fat/sugar intake
rozpocznij naukę
zmniejszyć spożycie tłuszczu/ cukru

bardzo głodny


piec (chleb lub ciasto)

ubijać (np. jajko)

gotować (doprowadzać do wrzenia)

siekać

gotować, smażyć


odcedzać


zetrzeć na tarce

składnik

zmielić

mieszać (łączyć różne składniki)


przepis

piec (mięso lub warzywa)

podawać

kroić na plasterki


mieszać (jedną substancję np. łyżką)


ubijać (np. śmietanę)


casserole (dish)
rozpocznij naukę
naczynie żaroodporne

naczynia

sztućce

pokrywa, przykrywka


serwetka

(pre-heated) oven
rozpocznij naukę
(nagrzany) piekarnik

rondel, garnek

can (Am/Br)/tin(Br)
rozpocznij naukę
puszka

pojemnik




tablespoon (tbs)
rozpocznij naukę
łyżka stołowa

plastikowe pudełko z przykrywką (np. na lody)


wybór z karty

szef kuchni, wykwalifikowany kucharz

zimny bufet


main course(BrE)/entree(AmE)
rozpocznij naukę
danie główne

w menu/ w karcie

zamówić, zamówienie

gotowy zestaw

side dish/ order
rozpocznij naukę
dodatek do dania głównego

przekąska

starter/appetiser
rozpocznij naukę
przystawka

tip/gratuity
rozpocznij naukę
napiwek

karta win


Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.