part 21

 0    104 fiszki    mariuszcieslukowski
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie Odpowiedź
the body's preferred source of fuel
rozpocznij naukę
preferowane źródło energii
the amount of carbohydrates ingested needs to be relation
rozpocznij naukę
ilość spożytych węglowodanów musi być zależna
are rapidly digested and result in a rapid raise
rozpocznij naukę
są szybko trawione i powodują gwałtowny wzrost
the extent to which a carbohydrate cause a rise blood sugar
rozpocznij naukę
stopień, w jakim węglowodany powodują wzrost poziomu cukru we krwi
is termed its glycemic index
rozpocznij naukę
jest nazywany indeksem glikemicznym
foods high on the index causing a rapid release
rozpocznij naukę
żywność o wysokim indeksie powodująca szybkie uwolnienie
those low on the index reslulting in slow, controlled release
rozpocznij naukę
te o niskim indeksie powodują powolne, kontrolowane uwalnianie
an athlete's carbohydrate intake should consist primarily
rozpocznij naukę
węglowodany spożywane przez sportowca powinny składać się głównie
of low or medium glycemic index foods
rozpocznij naukę
żywności o niskim lub średnim indeksie glikemicznym
whenever possible, to
rozpocznij naukę
gdy to możliwe, to
is actually beneficial to replenishing
rozpocznij naukę
jest rzeczywiście korzystne do uzupełnienia
body's stores of carbohydrate in the form of glycogen
rozpocznij naukę
zapasów węglowodanów w postaci glikogenu mięśniowego
included in the meal
rozpocznij naukę
zawarte w posiłku
they should be eaten in small quantities
rozpocznij naukę
powinny być spożywane w małych ilościach
reduce the glycemic load
rozpocznij naukę
zmniejszyć obciążenie glikemiczne
which is calculated by multiplying
rozpocznij naukę
który jest obliczany przez pomnożenie
the number of calories of that food in the meal
rozpocznij naukę
liczba kalorii w składnikach posiłku
unprocessed, fresh produce
rozpocznij naukę
nieprzetworzone, świeże produkty
the more processing
rozpocznij naukę
im więcej przetwarzania
the lower the nutritional value
rozpocznij naukę
niższa wartość odżywcza
whole wheat bread is far better choice
rozpocznij naukę
pieczywo pełnoziarniste jest o wiele lepszym wyborem
utilize nutrition
rozpocznij naukę
wykorzystać żywienie
has already been covered
rozpocznij naukę
został już uwzględniony
extension of that rule
rozpocznij naukę
rozszerzenie tej reguły
is to get the required nutrients into the body
rozpocznij naukę
jest dostarczenie niezbędnych składników odżywczych do organizmu
reduce any periods of fasting
rozpocznij naukę
ograniczać wszelkie okresy bycia na czczo
must be viewed as the most
rozpocznij naukę
muszą być postrzegane jako najbardziej
including fiber
rozpocznij naukę
w tym błonnik
intake should be reduced
rozpocznij naukę
spożycie powinno zostać zmniejszone
intake should be predominate
rozpocznij naukę
spożycie powinno być dominujące
lean protein source
rozpocznij naukę
źródło chudego białka
carbohydrate source
rozpocznij naukę
źródło węglowodanów
energy for the forthcoming workout
rozpocznij naukę
energia na nadchodzący trening
as well as protein that can be
rozpocznij naukę
jak również białko, które może być
can be accessed
rozpocznij naukę
może być dostępne
during the workout itself
rozpocznij naukę
podczas samego treningu
attempt to take in nutrients
rozpocznij naukę
próbować przyjmować składniki odżywcze
provide energy in the form of glucose
rozpocznij naukę
dostarczać energię w postaci glukozy
glycogen saving effect
rozpocznij naukę
efekt oszczędzania glikogenu
reduces muscle breakdown
rozpocznij naukę
zmniejsza rozpad mięśniowy
primes the body
rozpocznij naukę
przygotowuje ciało
immediately following the workout
rozpocznij naukę
natychmiast po treningu
helps replace those lost via sweating
rozpocznij naukę
pomaga zastąpić utracone przez pocenie się
maintaining hydration
rozpocznij naukę
utrzymywanie nawodnienia
in the majority of case
rozpocznij naukę
w większości przypadków
solid food will be either unavailable
rozpocznij naukę
stałe jedzenie będzie niedostępne
inappropriate at these times
rozpocznij naukę
niewłaściwe w tych okresach
is ideal for achieving the key nutritional aims
rozpocznij naukę
jest idealny do osiągnięcia kluczowych celów żywieniowych
should ensure that appriopriate refuling methods are availabe
rozpocznij naukę
powinien zapewnić, że dostępne są odpowiednie metody uzupełnienia paliwa energetycznego
an hour after activity ceases
rozpocznij naukę
godzina po zakończeniu aktywności
training gains will be compromised
rozpocznij naukę
efekty treningowe będą zagrożone
body is primed to repair
rozpocznij naukę
ciało jest przygotowane do naprawy
rehydrate
rozpocznij naukę
nawodnienia
stimulated by a rapid rise in blood sugar
rozpocznij naukę
stymulowany przez szybki wzrost poziomu cukru we krwi
can act as an effective
rozpocznij naukę
może działać skutecznie
working tissues
rozpocznij naukę
pracujące tkanki
in this instance
rozpocznij naukę
w tym przypadku
are advised
rozpocznij naukę
są zalecane
as they rapidly break down and stimulate the secretion of insuline
rozpocznij naukę
ponieważ szybko się rozkładają i pobudzają wydzielanie insuliny
in this way, the raw materials required
rozpocznij naukę
w ten sposób wymagane surowce
enhancing the refueling process
rozpocznij naukę
usprawnienie procesu uzupełniania
post exercises nutrient intake is vital
rozpocznij naukę
po ćwiczeniach fizycznych spożycie składników odżywczych jest niezbędne
able to take advantage
rozpocznij naukę
w stanie wykorzystać
fluid intake is recomended
rozpocznij naukę
zaleca się przyjmowanie płynów
cereals
rozpocznij naukę
płatki śniadaniowe
regular oatmeal
rozpocznij naukę
zwykłe płatki owsiane
non instant
rozpocznij naukę
wymagające gotowania
corn based cereals
rozpocznij naukę
zboża na bazie kukurydzy
sugar coated varieties
rozpocznij naukę
odmiany pokryte cukrem
yams
rozpocznij naukę
bataty
asparagus
rozpocznij naukę
szparagi
sprouts
rozpocznij naukę
kiełki
bell peppers
rozpocznij naukę
papryka
celery
rozpocznij naukę
seler
parsnips
rozpocznij naukę
pasternak
mashed potatoe
rozpocznij naukę
puree ziemniaczane
apricots
rozpocznij naukę
morele
blackberries
rozpocznij naukę
jeżyny
dates
rozpocznij naukę
daktyle
sweetened fruit juice
rozpocznij naukę
słodzony sok owocowy
canned fruits in syrop
rozpocznij naukę
puszkowane owoce w syropie
breads and grains
rozpocznij naukę
pieczywo i ziarna
stone - ground whole wheat bread
rozpocznij naukę
chleb z mielonego w młynie pełnego ziarna pszenicy
whole - grain high - fiber bread
rozpocznij naukę
pełnoziarnisty chleb o wysokiej zawartości błonnika
whole - grain bread
rozpocznij naukę
chleb pełnoziarnisty
bagels
rozpocznij naukę
bułeczki
baguettes
rozpocznij naukę
bagietki
croissants
rozpocznij naukę
rogaliki
doughnuts
rozpocznij naukę
pączki
muffins
rozpocznij naukę
babeczki
rozpocznij naukę
naleśniki
granola bars
rozpocznij naukę
kostki granoli
most types of whole wheat pasta
rozpocznij naukę
większość rodzajów pełnoziarnistego makaronu
basmati rice
rozpocznij naukę
ryż basmati
macaroni
rozpocznij naukę
makaron rurki
instant rice
rozpocznij naukę
ryż instant
short grain rice
rozpocznij naukę
ryż krótkoziarnisty
legumes
rozpocznij naukę
warzywa strączkowe
baked beans
rozpocznij naukę
fasolka po bretońsku
butterbean
rozpocznij naukę
fasola półksiężycowata
black eyed peas
rozpocznij naukę
fasola czarne oczko
lentils
rozpocznij naukę
soczewica
soya bean
rozpocznij naukę
soja warzywna
tapioca
rozpocznij naukę
tapioka (ziarno manioku)

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.