Pytanie                    | 
                
                    Odpowiedź                    | 
            
        
        
      1. Ogólny schemat molekularnej organizacji biomolekuł w komórkach żywych przedstawia poniższa zależność:    rozpocznij naukę
 | 
 | 
      a) cząsteczki prekursorowe pochodzące ze środowiska → produkty pośrednie (intermediaty) → cząsteczki budulcowe → biomakromolekuły → układy supramolekularne → organelle   
 | 
 | 
 | 
| 
     rozpocznij naukę
 | 
 | 
      b) 1 i 4 1. Do aminokwasów aromatycznych zaliczamy Phe, Tyr i Trp 4. Trp ma w cząsteczce pierścień indolowy   
 | 
 | 
 | 
      3. Który z poniższych aminokwasów charakteryzuje się zdolnością do tworzenia amidu wewnętrznego    rozpocznij naukę
 | 
 | 
    
 | 
 | 
 | 
      4. Alfa-L-aminokwasy w roztworach o pH wyższym niż ich punkt izoelektryczny są:    rozpocznij naukę
 | 
 | 
    
 | 
 | 
 | 
      5. Do aminokwasów niebiałkowych można zaliczyć:    rozpocznij naukę
 | 
 | 
    
 | 
 | 
 | 
      6. Jakie aminokwasy reagują z kwasem azotowym?    rozpocznij naukę
 | 
 | 
    
 | 
 | 
 | 
      7. Bradykinina i angiotensyna są:    rozpocznij naukę
 | 
 | 
      a) oligopeptydami pełniącymi funkcję hormonów tkankowych   
 | 
 | 
 | 
| 
     rozpocznij naukę
 | 
 | 
      a) 1 i 2 Glutation: 1. uczestniczy w reakcjach red-ox, 2. bierze udział w aktywnym transporcie aminokwasów do wnętrza komórki,   
 | 
 | 
 | 
      9. Hemoglobina jest białkiem, które:    rozpocznij naukę
 | 
 | 
      b) pełni funkcję transportową,   
 | 
 | 
 | 
      10. Pierwszorzędowa struktura białek jest stabilizowana przez wiązania:    rozpocznij naukę
 | 
 | 
    
 | 
 | 
 | 
| 
     rozpocznij naukę
 | 
 | 
      a) 1 i 2 1. Białka mają właściwości amfoteryczne 2. Punkt izoelektryczny białek zależy od ich składu aminokwasowego   
 | 
 | 
 | 
      12. W wyniku hydrolizy kwasowej białek całkowicie ulega zniszczeniu:    rozpocznij naukę
 | 
 | 
    
 | 
 | 
 | 
      13. W wyniku denaturacji białka zostaje zmieniona struktura:    rozpocznij naukę
 | 
 | 
    
 | 
 | 
 | 
      14. W skład białek mleka wchodzą:    rozpocznij naukę
 | 
 | 
      c) kazeina, białka serwatkowe i immunoglobuliny,   
 | 
 | 
 | 
      15. Apoenzym to jednocześnie:    rozpocznij naukę
 | 
 | 
      d) część białkowa holoenzymu   
 | 
 | 
 | 
      16. Hydratazy należą do klasy:    rozpocznij naukę
 | 
 | 
    
 | 
 | 
 | 
| 
     rozpocznij naukę
 | 
 | 
      c) 2 i 3 2. Enzymy mogą być białkami prostymi i złożonymi 3. Enzymy obniżają energię aktywacji katalizowanych reakcji   
 | 
 | 
 | 
      18. Inhibitor niekompetecyjny łączy się z:    rozpocznij naukę
 | 
 | 
      c) enzymem, w innym miejscu niż centrum aktywne,   
 | 
 | 
 | 
| 
     rozpocznij naukę
 | 
 | 
      c) 2 i 3 2. Inhibitor niekompetecyjny nie zmienia stałej Michaelisa. 3. Inhibitor allosteryczny zmniejsza szybkość maksymalną reakcji enzymatycznej   
 | 
 | 
 | 
      20. Z koenzymami nie współdziałają:    rozpocznij naukę
 | 
 | 
    
 | 
 | 
 |