Witaminy - rozpuszczalne i nierozpuszczalne w tłuszczach.

4  1    34 fiszki    margaretka0018
ściągnij mp3 drukuj graj sprawdź się
 
Pytanie język polski Odpowiedź język polski
Jakie są witaminy nierozpuszczalne w tłuszczach?
rozpocznij naukę
ADEK
Jaka jest rola witaminy A?
rozpocznij naukę
Współtworzenie rodopsyny - substancji niezbędnej do utrzymania pobudliwości komórek zmysłowych siatkówki oka. Nasz organizm potrafi produkować witaminę A karotenoidów.
Podstawowe źródła witaminy A to...
rozpocznij naukę
wątroba, jaja, masło, mleko, tran, niektóre warzywa i jarzyny (w tym marchem i pomidory).
Skutki niedoboru witaminy A:
rozpocznij naukę
- ślepota zmierzchowa; - zanikanie nabłonków i łuszczenie się skóry, - NADMIAR prowadzi do zabarwienia skóry i wypadania włosów.
Rola witaminy D.
rozpocznij naukę
Wpływa na gospodarkę wpaniową (wzmaga wchłanianie wapnia w jelitach). Jest niezbędna do normalnego wzrostu kośćca.
Podstawowe źródła witaminy D to...
rozpocznij naukę
wątroba, mleko pełne, jaja, drożdże, masło, tran.
Skutki niedoboru to
rozpocznij naukę
krzywica (deformacja kości) u dzieci.
Rola witaminy E:
rozpocznij naukę
hamowanie utleniania lipidów podstawowych i witaminy A.
Witamina E występuje w...
rozpocznij naukę
olejach roślinnych (słonecznikowy, sojowy), orzechach, kiełkach pszenicy, wątrobie, jajach i rybach.
Skutki niedoboru witaminy E to:
rozpocznij naukę
osłabienie mięśni, obniżenie płodności,
Rola witaminy K.
rozpocznij naukę
ważna jest w krzepnięciu krwi.
Witamina K...
rozpocznij naukę
Zwykłe zapotrzebowanie pokrywane jest przez produkcję bakterii tzw. flory jelitowej.
Skutki niedoboru E:
rozpocznij naukę
- wydłużenie czasu krzepnięcia krwi, - podatność na krwotoki,
Rola witaminy B1
rozpocznij naukę
jest elementem enzymów utleniających węglowodany i aminokwasy.
Źródła witaminy B1
rozpocznij naukę
wątroba, mięso, drożdże, nieoczyszczone ziarna zbóż
Skutki niedoboru wit. B1.
rozpocznij naukę
- choroba beri - beri (bóle rą i nóg, drżenie i osłabienie mięśni, niewydolność układu krążenia)
Rola witaminy PP.
rozpocznij naukę
Jest elementem niektórych enzymów przeprowadzających reakcję utleniania w komórkach.
Źródła witaminy PP.
rozpocznij naukę
wątroba, sery, jaja, pełne mleko, niekótre warzywa.
Skutki niedoboru wit. PP
rozpocznij naukę
- uczucie zmęczenia, depresje, zaburzenia pamięci, - niedobór jest rzadko stwierdzany.
Rola wit. B2.
rozpocznij naukę
Jest skłądnikiem inncyn enzymów utleniających związki organiczne w komórkach.
Źródła wit. B2.
rozpocznij naukę
wątroba, sery, jaja, pełne mleko, niekótre warzywa.
Skutki niedoboru wit. B2
rozpocznij naukę
- zapalenie skóry i pękanie kącików ust, - prz znacznych niedoborach- obniżenie sprawności umysłowej.
Rola witaminy B6
rozpocznij naukę
Współtworzy niebiałkowy składnik enzymów przetwarzających aminokwasy.
Podstawowe źródła witaminy B6:
rozpocznij naukę
wątroba, mięso, jaja, warzywa, banany, rośliny strączkowe
Niedobór witaminy B6
rozpocznij naukę
- stany zapalne skóry, - nadmierna pobudliwość, - niedobór - rzadko stwierdzany.
Rola wit. B11 - kwas foliowy.
rozpocznij naukę
współtworzy niebiałkowy składnik enzymów niezbędnych w biosyntezie jednego z nukleotydów wchodzących w skład DNA.
Źródła wit. B11
rozpocznij naukę
bakterie flory jelitowej, nieoczyszczone ziarna zbóż, drożdże, jarzyny liściaste.
Skutki niedoboru wit. B11
rozpocznij naukę
- zakłócenia procesu krwiotwórczego, prowadzące do anemii, - niedobór u kobiet w ciąży zwiększa ryzyko wad cewy nerwowej u płodu.
Rola wit. B12.
rozpocznij naukę
współtworzy niebiałkowy składnik m.in. enzymów przetwarzających zasady azotowe.
Podstawowe źródło wyst. wit. B12
rozpocznij naukę
bakterie flory jelitowe, jaja, wątroba.
Skutki niedoboru wit. B12
rozpocznij naukę
- anemia złośliwa na skutek zahamowania produkcji krwinek czerwonych.
Rola wit. C.
rozpocznij naukę
Niezbędna w syntezie kolagenu, tworzeniu istoty podstawowej kości i zębów, wchłanianie żeleza i wzmacnianiu mechanizmów odpornościowych. Witamina C ulega szybko rozłożeniu w wysokich temperaturach.
Źródła występowania wit. C
rozpocznij naukę
świeże owoce (w tym cytrusy, aronia itp)
Skutki niedoboru wit. C
rozpocznij naukę
- obniżenie odporności na przeziębienie, - choroba szkorbut.

Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.